Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto paprykowe

Risotto paprykowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 303

Pyszne, kremowe risotto :-). Porcja dla 4 osób.

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (gorący)
  • 2 szalotki drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 podłużne czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 g masła extra
  • 40 g startego parmezanu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • pieprz czarny świeżo mielony, ewentualnie sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. W rondelku o grubym dnie rozgrzej oliwę.

    2. Dodaj cebulę, czosnek i smaż na wolnym ogniu 5 minut, aż zmiękną.

    3. Zwiększ ogień, dodaj paprykę i ryż (nie myjemy go) i mieszaj około 2 minuty.

    4. Ziarna powinny być lekko przezroczyste.

    5. Wlej wino, mieszając, całkowicie je odparuj.

    6. Dodaj łyżkę wazową bulionu. Kontynuuj gotowanie 15 minut na średnim ogniu i stopniowo dolewaj resztę bulionu w zależności od tempa wchłaniania go przez ryż.

    7. Wyłącz ogień i dodaj kawałeczki zimnego masła oraz parmezan.

    8. Dopraw pieprzem.

    9. Szybko wymieszaj, by składniki dokładnie się połączyły.

    10. W razie potrzeby dodaj sól.

    11. Przykryj risotto, odstaw na 2 minuty i dopiero podawaj.

    12. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń