Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z botwinką

Risotto z botwinką

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3200

Dodano:

Odsłon: 1382

Dzisiejsze risotto z botwinką powstało z inspiracji pysznym daniem, którego miałam okazję próbować jeszcze w maju. W knajpce w Świnoujściu jadłam pyszne risotto z buraków z kozim serem. Byłam bardzo głodna, więc nie ma fotki, wybacz. W zamian pozostało przyjemne wspomnienie smaku i konsystencji dania. I teraz właśnie próbuję je odtworzyć, choć nieco przerobione, bo nie z burakami, a z botwinką. Uważam, że na początku lata takie risotto z botwinką o wiele lepiej się sprawdza, niż ugotowane ze starymi burakami. Zimą to się zmieni.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 1-2 pęczki botwinki, zależnie od wielkości pęczka (lubię dużo warzyw w daniu, więc wykorzystałam 2 pęczki)
  • 300 g ryżu do risotto (np. arborio lub carnaroli)
  • nieco ponad 1 litr bulionu warzywnego (często używam bulionu z obierek, bo ma mocny smak)
  • 100 ml wytrawnego wina (zwykle używam białego, ale w tym daniu można wypróbować dodatek czerwonego)
  • łyżka świeżego masła
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • świeży twarożek kozi, np. roladka – 200 g
  • odrobina pecorino romano do posypania gotowego dania (można zastąpić innym twardym serem o wyrazistym smaku)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bulion zagotuj i pozostaw w rondlu na najmniejszym ogniu, ponieważ musi być gorący przez cały czas.

  2. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu i uduś na niej posiekaną cebulę (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia.

  3. Botwinkę umyj porządnie i pokrój drobno (bez obierania korzonków ze skórki, bo jest młoda i miękka). Wszystko posiekaj – buraczki, łodyżki i liście. Z tym, że liście najlepiej odłóż na bok, dodasz je do potrawy dopiero pod koniec gotowania.

  4. Rozdrobnione korzenie i łodyżki buraków dodaj do rondla z podduszoną cebulą i smaż – mieszając – przez 2-3 minuty. Teraz dodaj opłukany ryż arborio, carnaroli albo inny odpowiedni na risotto.. Całość podsmażaj jeszcze przez 2 minutki, ciągle mieszając.

  5. Dodaj 2 chochelki wrzącego bulionu i gotuj na średnim ogniu, regularnie mieszając danie drewnianą łyżką. Za każdym razem, gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolej kolejną chochlę wywaru i dalej gotuj, mieszając od czasu do czasu. Przy dodawaniu ostatniej porcji bulionu wrzuć do rondla także pokrojone liście.

  6. Po wyczerpaniu bulionu, dolewanego stopniowo do garnka z ryżem (co powinno zająć około 15 minut), do risotto dodaj wino. Tym razem użyłam czerwonego wytrawnego, co okazało się być strzałem w dziesiątkę. Znów gotuj tak długo, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

  7. Wyłącz palnik. Teraz dodaj rozdrobniony z grubsza kozi twarożek, ponownie wymieszaj risotto z botwinką. Dodaj pokrojone na kawałki masło i mieszaj potrawę tak długo, aż tłuszcz i serek się rozpuszczą. Na koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i solą. Przykryj garnek – risotto zawsze musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.

  8. Gotową potrawę wyłóż na talerze i posyp odrobiną startego pecorino romano (to twardy owczy ser o charakterze nieco podobnym do parmiggiano regiano). Moim zdaniem sprawdza się tutaj doskonale – owczy ser o wiele lepiej pasuje do dania z twarożkiem kozim, niż najlepszy nawet ser z krowiego mleka.

  9. Jak podać risotto z botwinką?
    Oczywiście – z górą sałaty. Bez niej nie ma obiadu w śródziemnomorskim stylu. Jak przyrządzić dobrą sałatę? To proste, ale pewnie wkrótce znajdziesz wpis na blogu na ten temat. Bo bez sałaty nie istnieje kuchnia śródziemnomorska (w tym włoska). Podobnie bez zielonych liści nie istnieje zdrowe żywienie. One są niemal najważniejsze, cała reszta to zaledwie smakowity dodatek

  10. Jaka ma być konsystencja dania? Risotto z botwinką nie powinno być zbyt rzadkie – to nie jest zupa, nie ma pływać. Nie może być też zanadto zwarte i gęste – zbyt suche risotto “staje w gardle” i nie daje przyjemności z jedzenia. Złoty środek jest jak zwykle najlepszy. Czasem trzeba dodać trochę więcej bulionu, a innym razem nie dodawać całego płynu, który został podany w prezentacji składników. Czuwaj nad konsystencją, ja nie zrobię tego za Ciebie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń