Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z groszkiem

Risotto z groszkiem

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6390

Dodano: 22.05.2011

Odsłon: 20398

Kremowe, włoskie risotto z groszkiem jako dodatek do mięs, ryby lub samodzielne danie.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Groszek rozmrozić wcześniej. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę ciągle mieszając. Do ryżu małymi partiami wlewamy wino i bulion. Dusimy mieszając często, aż ryż wchłonie płyn i znowu podlewamy i tak do wyczerpania wina i bulionu.

  2. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Na końcu risotto mieszamy ze śmietaną, masłem i parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem. Risotto należy zjeść zaraz po przyrządzeniu, nie odgrzewa się go.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

larnaka 02 grudnia 2016 mmm no super się prezentuje :) ja to trochę z risotto idę na łatwiznę, bo zwykle mam takie gotowe buteleczki krakusa z bazą bulionową do podlewania. o niebo szybsze rozwiązanie, a risotto u nas wszyscy uwielbiają, więc może nawet takie z groszkiem kiedyś przejdzie :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 23 maja 2011 fantastyczna potrawa, swietnie sie rowniez komponuje z czastkami gotowanego kurczaka lub zielonych szparagow. Polecam rowniez podawac rissotto w bardziej plynnej/luznej konsystencji a i tak stezeje na talerzu :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 22 maja 2011 Ja tez bym nic nie potrzebowala do tak wspanialego dania!PYszne delikatne i kremowe,coz wiecej chciec!?
5!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 22 maja 2011 Niekoniecznie jako dodatek... Subtelna kobieta zje takie smakowite risotto jako samodzielne danie;) Piąteczka.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń