Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z groszkiem i kukurydzą

Risotto z groszkiem i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 153

Proponuję dziś przepyszną wersję klasycznego risotta wraz z mrożonym groszkiem i chrupiącą kukurydzą. Proste, pyszne i sycące danie, serdecznie polecam. Z podanych proporcji powstanie danie dla 3 osób.

Składniki

  • 250 g ryżu arborio
  • 2 cebule
  • ok. 1 filiżanki mrożonego groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • oliwa
  • ok. 1 łyżki masła
  • ok. półtora litra gorącego bulionu
  • kawałek sera grana padano do starcia
  • 1 lampka białego wina
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule kroimy w kostkę.

  2. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, dodajemy łyżkę masła i razem wszystko smażymy.

  3. Gdy cebula się zeszkli, wtedy wsypujemy suchy ryż arborio i razem smażymy. Ryż też powinien się lekko zeszklić. Często mieszamy.

  4. Gdy ryż się zeszkli, wtedy wlewamy lampkę białego wina i smażymy wszystko razem, aż alkohol odparuje. Bardzo często mieszamy.

  5. Następnie dolewamy po dwie chochelki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, znów dodajemy dwie chochelki, mieszamy i powtarzamy dolewanie bulionu, aż ryż stanie się miękki. Pamiętamy, by bardzo często mieszać.
    Możemy danie posolić i dodać pieprzu, ilość przypraw uzależniona jest od smaku bulionu.

  6. Następnie wsypujemy mrożony groszek. Mieszamy.

  7. Gdy groszek już zmięknie, wtedy dosypujemy kukurydzę, mieszamy.

  8. Na samym końcu ścieramy ser grana padano na tarce o drobnym oczkach, mieszamy i gotowe.

  9. Risotto podajemy posypane tartym serem grana padano. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń