Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z grzybami i boczkiem

Risotto z grzybami i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2456

Dodano:

Odsłon: 1344

Aromatyczne, kremowe, kojące, jesienne danie - risotto z grzybami leśnymi i boczkiem z dodatkiem mascarpone

Składniki

  • 300 gram grzybów leśnych
  • 400 gram ryżu do risotto ( np. arborio)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • litr rosołku warzywnego
  • 5 grubych plasterków wędzonego boczku
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić pokroić na plasterki.
    Rozgrzać po łyżce masła i oliwy na patelni i wrzucić grzyby.
    Smażyć na dużym ogniu przez ok 8- 10 minut.
    W przypadku małej patelni lepiej podzielić smażenie na 2 partie – chodzi o to żeby grzyby się szybko podrumieniły a nie zaczęły dusić.

  2. Pokroić boczek w kosteczkę i usmażyć na chrupko, odsączyć z tłuszczu i odstawić.
    Posiekać cebulę na drobną kostkę.
    W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i dwie łyżki masła, wrzucić cebulkę, zeszklić i następnie dodać ryż, podsmażyć aż stanie się lekko przezroczysty ( ok 2 minuty).
    Dodać wino i mieszać aż wyparuje.
    Następnie dodać ok 1/3 rosołku, zamieszać. Gotować, mieszając co 2-3 minuty, dodając co jakiś czas rosół, przez ok 10 minut.

  3. Dodać grzyby i kontynuować mieszanie i dodawanie rosołu aż ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być dość płynna.
    Na koniec dodać boczek, sok z cytryny, natkę pietruszki, mascarpone, doprawić solą i pieprzem, dobrze wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń