Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 3330

Delikatne w maku risotto z grzybami leśnymi

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Risotto
  • 150 g grzybów leśnych
  • 1 l bulionu
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • oliwa
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol.
    W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem.
    Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń