Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3863

Dodano:

Odsłon: 4425

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu risotto grzybowe, idealne na piątkowy obiad lub kolację. Takie danie można śmiało zrobić z pieczarkami, chociaż dla mnie grzybki leśne są niezastąpione. Podgrzybki, które użyłam do przygotowania mojego dania zostały zebrane przeze mnie w zeszłym sezonie. Tamten rok był dla lasu wyjątkowo łaskawy, ciepłe i wilgotne powietrze idealnie sprzyjało wysypowi grzybów. W przeciągu kilku godzin zebraliśmy z bratem ponad 200 okazałych prawdziwków! (nie wliczając innych ,,pyrtków", m.in. podgrzybków, maślaków i kozaków :) ) Już nie mogę się doczekać tegorocznego sezonu na grzyby :))

Składniki

  • 2 torebki ryżu arborio
  • 500 g mrożonych grzybów leśnych
  • kilka listków grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • bulion lub wywar spod grzybów - taka ilość, aby przykryła torebki z ryżem
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia, a następnie wrzucamy do niego ryż i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 25 min. Gdy ryż zmięknie, cedzimy go.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa lekko się zezłocą dodajemy do nich mrożone i suszone grzybki. Całość dusimy ok 15 minut.

  3. Do miski wrzucamy ugotowany ryż i polewamy go sosem grzybowym. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 01 lutego 2015 Uwielbiam! Przepyszne i aromatyczne risotto - prezentuje się niezwykle apetycznie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń