Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Risotto z indykiem i świeżą kurkumą

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 884 Ocena: 21439

Dodano: 04.01.2018

Odsłon: 7667

Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.

Składniki

  • 150 g ryżu Arborio
  • 200 g polędwiczki z indyka
  • świeża kurkuma (około 3 cm kawałek)
  • świeży imbir (około 2 cm kawałek)
  • 6 suszonych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule szalotki
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3 łyżki startego koziego sera
  • plaster masła
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cytrynowy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. W międzyczasie do ryżu dodajemy drobno pokrojoną kurkumę, imbir i suszone pomidory. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

  2. Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, polewamy ją oliwą z oliwek oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na drugiej patelni.

  3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażone kawałki indyka. Na koniec dodajemy starty kozi ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy pieprzem cytrynowym, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.

  4. Zamiast pietruszki możemy użyć także świeżej kolendry - wtedy całość będzie jeszcze bardziej orientalna.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 stycznia Już to kiedyś pisałem, ale powtórzę: Twoje dania rozpoznaję już po focie i nawet nick może być schowany ;)

Świetne danie, lubię takie połączenia smakowe, pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 05 stycznia oj dawno nie jadłam muszę zrobić. pyszności i te przenikające smaki :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 05 stycznia Już od jakiegoś czasu przymierzam się do świeżej kurkumy, może w ten weekend ją gdzieś dorwę. Fajny przepis :). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 05 stycznia Boskie danie, uwielbiam te wszystkie smaki, razem musza po prostu powalac:)
Musze koniecznie wkrótce wypróbowac.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń