Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 341

Dodano:

Odsłon: 6125

Jakiś czas temu dostałam ryż do risotto marki Kupiec i dzisiaj postanowiłam go przetestować. Przebrnęłam przez setki przepisów ale moją uwagę zwrócił przepis Jamiego Oliviera z książki Włoska wyprawa Jamiego Oliviera, którą wręcz uwielbiam. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmieniła ale właśnie dlatego lubię czarować w kuchni.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewam oliwę i 1 łyżkę masła. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam do garnka i gotuję przez 15 minut na małym ogniu tak, aby się nie przyrumieniły. Kiedy warzywa są już miękkie dodaje ryż.

  2. Bulion podgrzewam żeby był ciepły. Ryż cały czas mieszam a kiedy robi się szklisty wlewam lampkę wina. Mieszam aż alkohol odparuje a ryż wchłonie esencje.

  3. Następnie wlewam 1 chochle bulionu i przyprawiam szczyptą soli. Zmniejszam ogień tak, aby ryż lekko bulgotał. Dodaję kolejną chochlę gorącego bulionu i mieszam rozprowadzając dokładnie skrobie wydzieloną przez ryż. Zanim dodam następną chochlę bulionu czekam, aż ryż wchłonie poprzednią. Cały proces trwa około 15 minut, trzeba spróbować czy ryż jest dogotowany jeżeli nie - wlewam kolejną chochlę bulionu aż do skutku.

  4. Odstawiam ugotowane risotto, dodaję łyżkę masła i starty parmezan i przykrywam na 2 minuty.

  5. W tym czasie rozgrzewam patelnię z oliwą, wrzucam utartą kolendrę i czosnek i smażę krewetki. Dodaje je do risotto i podaję od razu - ma gładką i kremową konsystencję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 17 grudnia 2012 Super. Uwielbiam risotto. Często przyrządzam z owocami morza lub grzybami. Jestem pewna, że to z krewetkami na pewno smakuje znakomicie. Tradycyjnie 5! :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń