Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1986

Dodano:

Odsłon: 537

Dawno nie robiłam tej wspaniałej włoskiej potrawy. W końcu zdecydowałam się. Efekt widać na załączonych zdjęciach. Mojej rodzinie obiad bardzo smakował.

Składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • około 1 l bulionu
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, papryka ostra
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka opłukać i drobno pokroić. Przełożyć do rondla z olejem. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą i usmażyć. Gotowe mięso przełożyć do miseczki. Na tym samym oleju podsmażyć umytą i drobno pokrojoną paprykę. Również odłożyć do miseczki. Następnie wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać ryż. Chwilę mieszać. Wlać wino. Znów zamieszać. Wlać chochelkę bulionu. Przykryć rondel i czekać aż ryż wchłonie płyn. Dolać kolejną chochelkę bulionu i znów czekać na wchłonięcie ryżu. Powtarzać tą czynność aż do wyczerpania bulionu. Wtedy też dodać usmażone mięso, paprykę, zielony groszek i posiekaną natkę. Nie wolno rozgotować ryżu. Powinien być lekko twardawy. W klasycznym włoskim przepisie, po nałożeniu na talerze, posypuje się startym parmezanem. Ja tego nie zrobiłam. Starałam się ograniczyć kaloryczność. Ale oczywiście można dodać parmezan.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń