Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 1110

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 2298

Klasyczny włoski przepis ;)

Składniki

  • 350 g ryżu arborio lub canaroli
  • około 125 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wina
  • około 1 l bulionu
  • opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bulion musi być ciepły, wiec go podgrzewamy i trzymamy cały czas na małym ogniu.

  2. Na patelni lub rondelku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dorzucamy ryż i podsmażamy go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucamy mieszankę owoców morza. Smażymy 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, mieszamy do chwili aż odparuje. Dorzucamy mrożony groszek i zaczynamy dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu i cały czas mieszamy. Czekamy aż płyn w całości odparuje i znowu dodajemy chochlę bulionu. Czynności powtarzamy do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.

  3. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie mieszamy.

    Najlepiej podawać oprószone serem z kieliszkiem białego wina.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jorgos00 18 lipca Nigdy nie dodajemy do wrzątku ani pieczenia zamrożonych produktów. Tracą na wyglądzie i smaku.Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń