Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pęczaku z leśnymi grzybami

Risotto z pęczaku z leśnymi grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 1797

Risotto w wersji spolszczonej, z pęczakiem i grzybami leśnymi....

Składniki

  • pęczak, 0,5 szklanki
  • masło, 3 łyżki
  • cebula, 0,5 sztuki
  • białe wytrawne wino, 0,5 szklanki
  • bulion warzywny, 1,5 szklanki
  • grzyby leśne, 300 g
  • świeży tymianek, kilka gałązek
  • sól, do smaku
  • czarny pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pęczak dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Na łyżce masła podsmażamy cebulkę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy wypłukany pęczak, chwilę smażymy i wlewamy wino. Czekamy aż wino odparuje i wlewamy 1,25 szklanki bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy około 20 minut. Sprawdzamy miękkość kaszy, ewentualnie dolewamy resztę bulionu, wszystko zależy od tego, jak rzadkie/gęste risotto lubimy.

  2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe okazy kroimy, podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mają być porządnie podsmażone, sok musi wyparować, a w domu ma się unosić wyraźny zapach smażonych grzybów. Podsmażone grzyby dodajemy do risotta, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy minutę, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy łyżkę bardzo zimnego masła, mieszamy i podajemy natychmiast...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mala_black 13 listopada 2012 kocham lesne grzyby i to połączenie musi byc pycha ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 listopada 2012 Niedoceniany pęczak.....bardzo go lubię a z grzybkami musi być pyszny:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń