Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pęczaku z trocią

Risotto z pęczaku z trocią

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6686

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Risotto z pęczaku z trocią"

Składniki

  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 20 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wina
  • 1 pęczek rukoli
  • 10 gałązek tymianku
  • 60 dag filetów z troci (ryba)
  • 4 dag parmezanu (grubo startego)
  • cząstki limonki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut

  2. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem. Pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać pieczarki oraz kaszę, krótko razem podsmażyć na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. W czasie gotowania porcjami dolewać bulion i wino. Często mieszać.

  3. Rukolę opłukać, osuszyć, większe listki porwać w rękach na kawałeczki. Tymianek opłukać, pociąć na kawałeczki. Trochę zostawić do dekoracji. Filety z troci opłukać, osuszyć.

  4. Rybę pokroić na porcje, posypać solą, tymiankiem i pieprzem. Smażyć na pozostałej oliwie po 2 minuty z każdej strony.

  5. Risotto ewentualnie przyprawić do smaku, wymieszać z rukolą. Wyłożyć na talerze. Na każdej porcji położyć kawałki usmażonej ryby. Danie posypać grubymi wiórkami parmezanu, udekorować odłożonym tymiankiem oraz cząstkami limonki.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń