Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 11716

Niezapomniamy smak, a do tego najadamy się do syta ;-)

Składniki

  • bulion warzywny, 1 l
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • masło, 10 dkg
  • cebula, 1 sztuka
  • ząbek czosnku, 1
  • Ryż arborio, 400 g
  • pieczarki, 12 sztuk
  • karczochy, 1 puszka
  • wino białe, 250 ml
  • mrożony groszek, 120 g
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Pieczarki pokrój na grube kawałki. Karczochy pokrój na ćwiartki.

  2. W rondlu wymieszaj masło z oliwą i podgrzej. Dorzuć czosnek i cebulę. Zeszklij.

  3. W drugim garnku zagotuj bulion.

  4. Do garnka z czosnkiem i cebulą dorzuć ryż i pieczarki. Zamieszaj i wlej wino. Mieszaj do momentu kiedy ryż wchłonie całe wino.

  5. Dolewaj bulion po pół szklanki. Kiedy ryż wchłonie bulion dolej kolejną porcję.

  6. Kiedy skończy Ci się bulion w drugim garnku, poczekaj aż ryż wchłonie cały bulion i dorzuć karczochy i zielony groszek.

  7. Gotuj do momentu, aż groszek zrobi się miękki.

  8. Podaj swoim gościom.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń