Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pieczarkami i serem pleśniowym

Risotto z pieczarkami i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 656 Ocena: 9971

Dodano:

Odsłon: 816

szybki obiad :-) kremowe, wyraziste w smaku połączenie ryżu, pieczarek i sera pleśniowego ... polecam :-)

Składniki

  • ryż arborio 40 dag
  • bulion drobiowy lub warzywny 800-900ml
  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 średnia
  • pieczarki 25 dag
  • ser pleśniowy 15-20 dag
  • sól, pieprz
  • śmietanka 30% 100ml
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić niezbyt drobno. Przesmażyć na maśle kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek pokroić drobno, marchewkę w cienkie półplasterki. Na oleju roślinnym przesmażyć cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać ryż, przemieszać i gdy po minucie zrobi się szklisty wlać chochlę bulionu, wymieszać, przykryć patelnię. Kolejną chochlę bulionu wlać gdy poprzednia została wchłonięta przez ryż, dosyć często mieszać, by ryż nie przywarł do patelni. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Kiedy ryż będzie miękki i kremowy (nie rozgotowany!) dodać śmietankę i wkruszyć ser. Wymieszać i podgrzewać do momentu aż ser się rozpuści. Dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Wyłożyć na talerze lub miski, posypać natką pietruszki. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 02 kwietnia 2015 Przepyszne i aromatyczne połączenie! Pychoty :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń