Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 5357

Dodano:

Odsłon: 953

Risotto z dodatkiem pomidorów i papryki. Szybkie i pożywne danie dla miłośników ryżu.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 dużej papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • puszka pomidorów pokrojonych
  • mrożona marchewka z groszkiem
  • 450 ml bulionu
  • sól, pieprz do smaku oraz odrobina słodkiej papryki
  • 300-350 g ryżu do risotto
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w piórka cebulkę, podsmażyć. Po chwili dodać pokrojone w kostkę papryki. Podsmażać 10 min.

  2. Do garnka wrzucić podsmażone warzywa. Dodać pomidory. Gotować co jakiś czas mieszając przez 5 min. Dodać niegotowany ryż, marchewkę z groszkiem oraz bulion i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Do czasu kiedy bulion się wchłonie.

  3. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać. Jeśli lubimy możemy dodać odrobinę szafranu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń