Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki dodatek do mięsa lub samodzielne danie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 96
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 569
Składniki
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wsypać ryż, przyprawić kurkumą i mieszając smażyć jeszcze kilka minut. Do ryżu wlać 3 łyżki wody, wymieszać. Gdy woda odparuje dodać pokrojone suszone pomidory, groszek konserwowy i suszoną nać z pietruszki. Wlać szklankę wody. Ryż dusić pod przykryciem do miękkości. Risotto przyprawić solą i pieprzem, posypać startym serem żółtym.
Zamiast wody można użyć białego wina, w proporcji: pół szklanki wody pół szklanki wina. W sezonie letnim zamiast suszonej natki z pietruszki najlepiej użyć świeżej. Smacznego :)