Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Risotto z warzywami"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 73
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 136
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 73
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 136
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju.
Na rozgrzany olej wrzuć ryż oraz czosnek. Smaż chwilę, mieszając, aż ryż się lekko zeszkli. Wlej bulion (może być z kostki). Doprowadź go do wrzenia, a potem zmniejsz płomień. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu i będzie miękki.
Paprykę umyj, przekrój na pół, pozbaw nasionek. Miąższ pokrój w cienkie słupki. Dymki oczyść, posiekaj białe i zielone części. Groszek cukrowy oczyść, odetnij końcówki. Ułóż go na sicie, przelej wrzątkiem, a potem lodowatą wodą. Osącz i pokrój na mniejsze kawałki.
Białą rzodkiew obierz, opłucz, pokrój w słupki podobnie jak paprykę. Wszystkie warzywa (prócz groszku) dodaj do ryżu. Delikatnie wymieszaj, gotuj razem jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Rozłóż na talerze. Posyp groszkiem.
Śmietanę wymieszaj z łyżką oleju. Dopraw świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem. Jajka ugotuj na twardo. Podawaj do risotta. Osobno podaj na stół sos z kwaśnej śmietany.Źródło: Świat kobiety