Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z warzywami chińskimi

Risotto z warzywami chińskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4042

Dodano:

Odsłon: 627

Zaspokaja głód na długo!

Składniki

  • Ryż 200 gram
  • Cebula 1 szt.
  • Pierś z kurczaka 2 szt.
  • Woda 5 szklanek
  • Warzywa chińskie mrożone 1 opakowanie (600 gram)
  • Śmietana 12% 2 łyżki
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Curry
  • Pieprz czarny mielony
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można pominąć tę czynność).

  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy się zeszkli, dodajemy mięso z kurczaka i podsmażamy.

  3. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy ryż. Gdy ryż wchłonie połowę wody, wrzucamy do tego podsmażoną cebulę z piersią kurczaka oraz wsypujemy odrobinę curry oraz soli. Co chwilę mieszamy ryż, aby nie przywarł do dna. Gdy wchłonie całą wodę (a nie będzie jeszcze odpowiednio miękki, dolewamy wody), wrzucamy mieszankę warzyw chińskich oraz dodajemy śmietanę. Przykrywamy nasze risotto i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut (aż warzywa będą miękkie). Pamiętajmy o częstym mieszaniu!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń