Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z warzywami i szynką

Risotto z warzywami i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6683

Dodano:

Odsłon: 59689

Opcji tego dania jest wiele, ja proponuję moją. Można ją wzbogacić dodatkiem białego wina.

Składniki

  • szklanka ryżu do risotto
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 papryka czerwona (można pomieszac kolory)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łodyga selera naciowego
  • szklanka mrożonego groszku
  • 4 grube plastry szynki
  • 1 l bulionu drobiowego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek, łodygę selera i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki siekamy w plasterki. Szynkę kroimy w paski. W większym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, czosnek i seler. Po kilku minutach dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż i całość chwilę smażymy, po czym stopniowo wlewamy po odrobinie bulionu (za każdym razem gdy bulion zostanie wchłonięty dolewamy go). Pod koniec dodajemy groszek i szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy masło, dekorujemy zieleniną. Można również posypać parmezanem. Polecam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 06 lipca 2011 Wygląda.. bosko.Robię podobnie ale bez szynki,muszę spróbowac Twojej wersji.Pozdrawiam i piąteczka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń