Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 22999

Dodano:

Odsłon: 4538

Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 2 szalotki
  • 200 g szpinaku baby
  • 180 g wędzonego tofu
  • 50 g orzeszków pini
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka śmietany
  • bulion
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.

  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową.

  3. Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.

  4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń