Do góry

Desery Przepis na:

Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 676

Dodano:

Odsłon: 1065

Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szkl cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • Masa rodzynkowa:
  • 1 gorzka czekolada,
  • 1 mleczna czekolada,
  • ½ kostki masła.
  • Masa budyniowa:
  • ½ l mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • Cukier waniliowy,
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wódki.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu.

  2. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka. Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C.

  3. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami.

  4. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.

  5. Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch wyłożyć masę budyniową a na to wystudzoną masę rodzynkową.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: RODZYNKWIEC

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń