Do góry

Desery Przepis na:

Rogale z budyniem i rabarbarem

Rogale z budyniem i rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 118

Coś w sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Rogale z budyniem i rabarbarem.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 40g drożdży
  • 1/2szkl. cukru
  • Wypełnienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 op budyniu śmietankowego + 350 ml mleka + 2 łyżki cukru
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy



    2. W rondlu podgrzewamy 300 ml mleka , w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Studzimy



    3. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

  2. 4. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 części.





    5. Na szerszą część trójkąta nakładamy budyń oraz rabarbar. Zwijamy w rogalika

    6. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

    7. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń