Do góry

Dodatki Przepis na:

Rogale z serem i jagodami.

Rogale z serem i jagodami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1000 Ocena: 9749

Dodano:

Odsłon: 577

Delikatne, bardzo smaczne rogale z serem i czarnymi jagodami,posypane czarnuszką.

Składniki

  • mąka pszenna Typ-650 70 dag
  • świeże drożdże 30 g
  • mleko ciepłe 300 ml
  • jajka 1 szt.+ 1 żółtko
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 100 ml
  • czarnuszka do posypania
  • białko do posmarowania
  • twaróg 20 dag
  • czarne jagody
  • cukier waniliowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.

  2. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto, dzielimy je na 10 równych części.

  3. Z każdej części robimy placek, w połowie go nacinamy.

  4. W nie naciętej połowie układamy ser i jagody.

  5. Zwijamy placek od strony sera w rulon. Ta robimy z każdym kawałkiem ciasta. Rulony zawijamy w księżyce, taki wygląd rogala.

  6. Układamy rogale na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy każdy rogal białkiem. Rogale posypujemy czarnuszką.

  7. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.



  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 07 lipca przepiękne :) ale smaku narobiłaś,trzeba jutro pójść do lasu nazbierać jagód :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń