Do góry

Desery Przepis na:

rogaliki

rogaliki

Autor: StrawberryHimmel

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 390

Dodano: 11.11.2016

Odsłon: 3743

niestety nie marcińskie ale pyszne

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. gęstej śmietany kwaśnej 18 %
  • 250 g masła lub margaryny
  • marmolada/budyń/dżem/owoc
  • cukier puder
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. dowolne nadzienie – u mnie marmolada wieloowocowa Biedronka
    cukier puder do oprószenia rogalików na sam koniec jak ostygną

  2. Mąkę wraz z masłem oraz śmietanę zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć je w folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
    Po tym czasie wyciągnąć ciasto rozwałkować cienko (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wyciąć trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta umieścić marmoladę lub krem czekoladowy lub budyń lub owoc i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki.
    Najlepiej na 30 minut przed pieczeniem schłodzić rogaliki w lodówce.
    Schłodzone rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do 190-200st.C.
    Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń