Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki croissant

Rogaliki croissant

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 17885

Dodano:

Odsłon: 9751

Pyszne, tanie ale czasochłonne.

Składniki

  • suche drożdże (saf-instant), 2 łyżki+1 łyżeczka
  • woda o temperaturze pokojowej, 70 ml
  • Mąka pszenna, 4 szklanki (ok. 60 dkg)
  • cukier, 5 dkg
  • sól, 1 łyżka
  • mleko o temperaturze pokojowej, 250 ml
  • masło, 25 dkg
  • roztrzepane jajko do posmarowania, 1
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut. Z mąki, cukru, soli, mleka i drożdży rozczynic ciasto. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny.

  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto). Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi.

  3. Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na dobę.

  4. Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.
    20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale ponownie posmarować jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.

  5. Rogaliki można nadziewac marmoladą lub startą czekoladą. Są pyszne. Świetne na deser lub na drugie śniadanie. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 06 sierpnia 2017 Prawdziwe, francuskie croissant's są zawsze z ciasta francuskiego... Drożdżowe croissanty ze zdziwieniem po raz pierwszy w całym moim życiu znalazłem u Ciebie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 11 kwietnia 2010 Od dawna szukalm dobrego przepisu na croissanty. Na pewno wyprobuje. Dzieki :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń