Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 3353

Dodano:

Odsłon: 3822

I kolejna propozycja drożdżowych rogalików z ciasta przygotowanego na bazie maślanki...polecam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • mleko 1 szklanka
  • maślanka 1 szklanka
  • drożdże świeże 30 g
  • masło 2 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • sól 1/3 łyżeczki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-70 min. do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zwinąć w rogaliki i pozostawić na blasze do napuszenia na ok. 15 min.

  2. Następnie posmarować mlekiem wymieszanym z jajem. Piec w temp. 190 stopni przez ok.15 min. do zrumienienia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń