Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 1893

Super chrupiące, malutkie i tanie rogaliczki!

Składniki

  • margaryna, kostka
  • kwaśna śmietana, 20 ml
  • drożdże, 5dag
  • mąka tortowa, 0,5kg
  • wiśnie drążone lub dżem
  • orzechy, wiórki kokosowe
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę zasiekac z mąką, dodać śmietanę i dalej zasiekać. Drożdże rozpuścić z 2 łyżeczkami cukru i rozpuszczone dodać do usiekanego ciasta. wszystko zagnieść jak na makaron.

  2. Uformować wałek, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować w koło i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć ( z szerszej części) dżem bądź wiśnie i zwinąć.

  3. Rogaliki wkładać do pieca i piec tak długo aż się zarumienią. Przygotować lukier z cukru pudru, wody i cytryny, posmarować nim rogaliki i posypać pokrojonymi drobno orzechami i wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń