Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe na śmietanie

Przepis dnia 2010-11-22
Rogaliki drożdżowe na śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4319

Dodano:

Odsłon: 44900

mniam

Składniki

  • mąka, 3,5 szklanki
  • jajka, 3 sztuki
  • kwaśna śmietana, 3/4 szklanki
  • drożdże, 5 dag.
  • cukier, 4 łyżki
  • margaryna, pół kostki(ok 12 dag.)
  • dżem (ja miałam malinowy), słoik
  • szczypta soli, do ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać na stolnicy z margaryną,śmietanę(temperatura pokojowa nie z lodówki) rozmieszać z drożżami i cukrem i dodać do mąki wbić 2 jajka i wszystko wyrobić na gładkie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części każdą rozwałkować w kóleczko następnie kółko podzielić na 8 trojkątow na każdym położyć porcję dżemu i zwjać w rogaliki od szerokiego końca do wąskiego gotowe układać na blasze wysmarowanej margaryną i odstawic na 20 minut do wyrośnięcia po tym czasie posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem,piec ok 25 minut w 180 stopniach.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 20 stycznia 2013 Dzisiaj robiłam, są pyszne :-) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 10 stycznia 2013 Dzieki za przepis, jutro zrobie. Masz 5555555555 !!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 04 stycznia 2011 Robiłam już kilka razy , zarówno z różnymi dżemami jak i z powidłami śliwkowymi. Za każdym razem są znakomite i znikają szybciej niż bym chciała .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 16 grudnia 2010 drożdze mają być zwykłe nigdy nie używałam instant więc nie wiem jaki jest przelicznik

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nicee 16 grudnia 2010 Czy drożdże mają być instant czy zwykłe? Jeśli zwykłe to ile należy dodać instant?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 27 listopada 2010 Smak dzieciństwa. Moja mama robiła też wersję bardziej kruchą. Ciasto drożdżowe wkłada się do zamrażarki po 2 rośnięciu i całkowitym wyrobieniu cista na elastyczną masę.
A Twój przepis właśnie jest mniam :) 5!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 23 listopada 2010 doria22di miło mi że ci posmakowały ,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doria22di 23 listopada 2010 Słuchajcie,dawno nie spotkałam się z tak rewelacyjnym przepisem,robiłam już 2 razy i wyszły te rogaliki po prostu pychota.Przepis prosty,robi się szybko,a po upieczeniu wszystko znika w okamgnieniu,dzięki :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 17 listopada 2010 Smakowicie wyglądają. Muszę je koniecznie zrobić :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń