Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki drożdżowe z grzybowym farszem"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10509
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól, resztę mleka, 1 jajko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy wlej masło, jeszcze raz dobrze zagnieć i odstaw pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
Grzyby zalej wodą, mocz ok. 30 minut. Potem doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i ugotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na oliwę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij i razem z grzybami oraz cebulą przepuść przez maszynkę. Dosyp bułkę tartą. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na dwie części i cienko rozwałkuj. Każdy z placków potnij na 10 trójkątów. Rozłóż na nich po porcji grzybowego farszu. Zwiń, zaczynając od podstawy. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Ostatnie jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim rogaliki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 15–20 minut.
Wersja słodka z Cieszyna: szklankę włoskich orzechów zrumień, potem zmiel. Wymieszaj z 1/2 szkl. śmietany kremówki i 3/4 szkl. cukru. Do farszu domieszaj 4 łyżki rodzynek.
Jedna sztuka zawiera: 140 kcalŹródło: Tina