Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 340 Ocena: 3486

Dodano:

Odsłon: 3753

Pyszne, drożdżowe rogaliki w sam raz do niedzielnej kawki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 465 g
  • masło 250 g
  • jajo 1 szt
  • miód płynny 3 łyżki
  • drożdże świeże 28 g
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • Nadzienie :
  • jabłka 4 szt
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrane i pokrojone jabłka rozgotować z dodatkiem cukru, można dodać łyżkę wody (ja pominęłam, bo miałam bardzo soczyste owoce). Na blat wysypać mąkę, zrobić dołek i skruszyć tam drożdże, dodać miód i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i odstawić do lodówki na ok. 60 min. W tym czasie owoce ostudzić i połączyć z bułką tartą. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować, wykrawać trójkąty i na każdy koniec kłaść łyżeczkę nadzienia, zwinąć.

  2. Przełożyć na blachę i pozostawić do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń