Do góry

Dodatki Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z lodówki.

Rogaliki drożdżowe z lodówki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 42

Dodano:

Odsłon: 1212

Rogaliki z ciasta drożdżowego,które rośnie w chłodnym miejscu np w lodówce. Przepis dostałam od mojej teściowej.

Składniki

  • 50g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka + 1 do posmarowania
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • NADZIENIE: dowolne -u mnie wiśnie z syropu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną odstawić. Masło posiekać z mąką. Dodać 2 jajka sól i roztare drożdże. Zagnieść ciasto przykryć ściereczką i postawić do lodówki lub inne chłodne miejsce na minimum 2 godz (można zostawić a noc) Potem podzielić na 4 części. Każdą wałkować na placek grubości ok 5mm w kształcie koła. Następnie pokroić w trójkąty ( jak pizzę wyjdzie 8 z jednego placka).Nakładać nadzienie na szerszym brzegu i zwijać rogaliki do wierzchołka trójkąta. Uformować rogalik. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 180°C na złoto. Wystudzić na kratce posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 17 sierpnia Apetyczne:) Fajnie, że ciasto można przygotować a potem odstawić na noc do lodówki:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń