Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 69

Dodano:

Odsłon: 4332

Pyszne rogaliki którym nikt się nie oprze :)

Składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdzy
  • 2 jaja
  • 140 g cukru
  • 60 g masła
  • 250 ml mleka
  • marmolada wieloowocowa
  • 10 g margaryny
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy rozczyn. Rozgniatamy drożdże w misce, dodajemy jedną łyżkę cukru, 130 ml ciepłego mleka i posypujemy to mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłym pomieszczeniu do czasu jak urośnie.

  2. Następnie przygotowujemy 2 blaszki, wysmarowujemy je margaryną.
    Masło roztapiamy, i odstawiamy do wystudzenia.

  3. Jedno całe jajo oraz żółtko ucieramy z 120 g cukru. Do przesianej mąki, dodajemy utarte jaja oraz wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i resztę mleka. Wszystko wyrabiamy i pod koniec dodajemy wystudzone masło które wcześniej również przygotowaliśmy. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie.

  4. Ciasto dzielimy na kilka części tak z 4-6 , rozwałkowujemy w kształt kola o grubości 3mm a następnie kroimy na paski. Paski kroimy w trójkąty równoboczne lub równoramienne, wielkość rogalika jest zależna od wielkości boku trójkąta, najlepiej około 6 cm.

  5. Na trójkąt nakładamy marmoladę, byle by nie dużo iż podczas pieczenia wycieknie, a kolejno zwijamy je krótszym bokiem w stronę szpica w przypadku równoramiennych trójkątów, lub jednym z boków w stronę szpica jak w przypadku trójkąta równobocznego.

  6. Białkiem które nam zostaje z jednego jajka smarujemy pędzlem rogaliki a następnie posypujemy cukrem.

  7. Pieczemy około 13-15 min przy 180 stopniach.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń