Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Rogaliki drożdżowe z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 672

Dodano:

Odsłon: 3403

Proste, pyszne i puszyste rogaliki. Idealne na śniadanie lub kolacje.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • twarda marmolada do nadzienia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia.

    Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste.

    Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

    Ciasto zagniatamy, dzielimy na pół.

    Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale. Z drugą częścią ciasta tak samo postępujemy. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi 16 średnich rogali.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 4 dni temu Smaki mojego dzieciństwa. Sobotni wieczór zawsze pachniał ciastem, często właśnie drożdżowym :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 lutego Fantastic, bombastic ;) Świetne rogaliki, no i nieśmiertelna marmolada, pycha :D

16 szt. to po trzy i jeden dla psa, bo on też łasuch ;)
Odpowiedzi: 5 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 20 lutego Takie śliczności na tym talerzyku. Chętnie bym się dobrała :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń