Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Rogaliki i bułeczki krucho-drożdżowe z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6514

Dodano:

Odsłon: 4812

Pyszne rogaliki i bułeczki, nie tylko na ''majówkę''.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. mąki -200 g. masła -200 g. margaryny
  • -100 g.drożdży-rozczyn (1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
  • - 2 jajka -3 żółtka -1 szklanka cukru -1 cukier waniliowy
  • -szczypta soli -1/2 szklanki gęstej śmietany 18 % -1 szklanka letniego mleka
  • NADZIENIE MAKOWE:
  • -3/4 puszki gotowej masy makowej (ok.500 g.)
  • NADZIENIE Z MARMOLADĄ:
  • - marmolada wieloowocowa-ok.500 g.
  • NADZIENIE SEROWE:
  • -0,5 kg. sera tłustego -3 żółtka -1/2 szklanki cukru
  • - olejek cytrynowy-opcjonalnie -1/2 budyniu białego
  • KRUSZONKA: -100 g. masła
  • -70 g. cukru -1 cukier waniliowy -150 g. mąki
  • DO POSMAROWANIA:-2 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
    Rozetrzeć rozczyn, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać letnie mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykryć ściereczką.

  2. Ciasto, podzielić na części. Brać porcjami,można ważyć po ok.0,5 kg. Na rogaliki, ciasto rozwałkowywać, w okrąg. Kroić radełkiem, albo nożem, na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczkami nadzienie z maku.
    Zwijać w rogaliki.
    Tak samo postąpić z marmoladą, czy nutellą.

  3. Układać na posmarowanej blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

  4. Piec w 175* ok.25-30 min.

  5. Na bułeczki, z ciasta zrobić wałek i pokroić na 12 części. Z każdej zrobić placuszek, w środku cieńszy.

  6. Nakładać masę serową,wcześniej składniki zmiksować. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać zmiksowaną kruszonką.

  7. Piec w 175* ok.25-30 min.

  8. Odstawić do przestygnięcia. Można jeden rodzaj rogalików, polukrować za nitką, żeby można było odróżnić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń