Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki maślane

Rogaliki maślane

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1421

Dodano:

Odsłon: 1251

Nikogo nie trzeba przekonywać, że kupne pieczywo do pięt nie dorasta temu zrobionemu samodzielnie. Te rogaliki idealnie nadają się na śniadanie: pod chrupiącą, rumianą skórką kryje się delikatne, mięciutkie, pachnące mlekiem i wanilią wnętrze... czego chcieć więcej? ;) Z podanych proporcji wyszło mi 8 sporych rogalików.

Składniki

  • - 600-620g mąki pszennej niskiego typu
  • - 250ml mleka 3,2%
  • - 3 jajka
  • - 2-3 łyżki cukru
  • - 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • - 70g masła (porządnego masła, z zawartością tłuszczu powyżej 82%, z margaryną nie będę się wyrażać, co wyjdzie)
  • - 15g drożdży
  • - sezam/mak do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i studzimy.
    Drożdże zasypujemy łyżką cukru i rozcieramy, aż staną się płynne. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do napęcznienia.
    Do mleka wsypujemy łyżeczkę cukru waniliowego i podgrzewamy aż osiągnie przyjemnie ciepłą temperaturę.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy 1-2 łyżki cukru, dodajemy podrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (kilka łyżek zostawiamy na później) oraz mleko (koniecznie ciepłe). Wbijamy w to dwa jajka, jedno zostawiamy na później.

  3. Wstępnie mieszamy łyżką i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Takie ciasto wyrabiamy około 10minut, jak przeciętne ciasto drożdżowe. I nikt nie wmówi we mnie, że gniecenie ciasta przez 10minut przekracza jego możliwości :)
    Po tym czasie wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż (najlepiej) dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy w kształt koła. Grubość naszego placka powinna wynosić około 0,5cm.Dzielimy na trójkąty, tak jak pizzę.

  5. Trójkąty delikatnie smarujemy resztą masła, przez co później rogaliki nie będą się nam ''rozjeżdżały''.
    Zwijamy w kształt rogalików od podstawy naszych trójkątów i lekko zaginamy brzegi.
    Układamy na blasze w pewnej odległości od siebie i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50minut.

  6. Po upływie tego czasu rozbijamy jajko i mieszamy je z łyżką mleka. Jajeczno-mlecznym smarowidłem pokrywamy podrośnięte rogaliki i posypujemy je sezamem lub makiem (spokojnie można zlecić to dziecku, będzie wniebowzięte :)). Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni i pieczemy rogaliki 15minut, aż ładnie się zrumienią.
    Świetnie smakują na ciepło ze szklanką mleka oraz na zimno, z czym tam chcemy, dżemem, masłem, wędliną... :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń