Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki migdałowe"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Migdały zmiel na drobny proszek. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj 5 dag cukru, zmielone migdały, żółtko oraz pokrojone w wiórki miękkie masło. Całość zagnieć, wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
Z ciasta odrywaj małe kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i formuj z nich wałeczki. Każdemu nadaj kształt rogalika (mają być kształtne i malutkie jak uszka do barszczu).
Rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, wstaw blachę i piecz około 12 minut, aż do lekkiego zezłocenia.
Pozostały cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym. Jeszcze ciepłe rogaliki delikatnie zdejmij z blachy (uważaj, bo mogą się kruszyć) i obtaczaj w mieszance cukrów. Odstaw je, by wystygły. Rogaliki możesz upiec kilka dni przed świętami i przechowywać je w puszce.
Czy wiesz, że: W zależności od regionu, w Austrii kultywowane są bardzo różne tradycje kulinarne. W Wiedniu na wigilijnym stole króluje karp, zaś na południu - pieczona kaczka. Do świątecznych przysmaków należą również pierniki, wino z przyprawami korzennymi, gorące kasztany oraz pieczone migdały. To właśnie w Austrii w grudniu 1818 roku powstała jedna z najpiękniejszych kolęd świata - "Cicha noc, święta noc".
W Austrii znany jest też obyczaj przygotowywania szopki, czyli figurek Świętej Rodziny i małego Jezusa. W okresie bożonarodzeniowym organizuje się jarmarki, gdzie przy dźwiękach świątecznej muzyki sprzedawane są figurki jasełkowe, świąteczne regionalne wypieki oraz ozdoby choinkowe.
W Austrii św. Mikołaj rozdaje prezenty 6 grudnia, a w wigilię Bożego Narodzenia przynosi je Dzieciątko Jezus.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 70 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie