Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki serowe (bez sera)

Rogaliki serowe (bez sera)

Autor: listek

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1424

Dodano: 08.12.2010

Odsłon: 20442

Zaskakujące, bo każdy kto ich spróbuje, czuje inny smak nadzienia. Trafiają się z serem, budyniem a nawet z jabłkami. W rzeczywistości... są bez nadzienia.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić rozczyn( odstawić do wyrośnięcia). Podane składniki wymieszać( margarynę rozpuścić), dodać rozczyn, i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryte ciasto odstawić do wyrośnięcia.

  2. Ciasto podzielić na 8-9 części, wałować placki o kształcie pizzy. Następnie kroimy to na trójkąty i zwijamy rogaliki.

  3. Rogaliki kładziemy na pergaminie , smarujemy rozmąconym jajkiem . Piec ok. 30 min. w 190 stopniach.

  4. Upieczone( jeszcze ciepłe) nasączamy - wrzucamy na ok. 1 min. do wody z cukrem i cytrynką. Układamy na papierze do wyschnięcia. Nie należy układać rogalików jedne na drugich zanim nie wyschną!

  5. Jeśli przetrwają kilka dni i lekko podeschną , można je ponownie nasączyć ( będą jak świeże)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 16 grudnia 2013 Polecam-bardzo ciekawe i smaczne-a co ciekawe dostałam ten przepis kiedy byłam w USA od koleżanki, która piekła je bardzo często:) I czego to dowodzi? dobry przepis nie zna granic:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dusia5 16 grudnia 2010 Bardzo ciekawy przepis,zycze wszystkim smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 08 grudnia 2010 zastanawia mnie do czego te 1,5szkl wody w skadnikach?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 08 grudnia 2010 Zabecka, wychodzi ok, 2 dużych blach( piekarnikowych), ale to zależy jakiej wielkości porobisz rogaliki. Uwaga, bo w trakcie pieczenia jeszcze rosną!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 08 grudnia 2010 Gosia29 , rozczyn robię,, na oko" z drożdży, niewielkiej ilości wody( lub jak kto woli z mleka) - ok. 0,5 szkl. , tyle samo mąki, łyżka cukru. Jajka ucieram z cukrem na puch, dodaję pozostałą mąkę, roztopioną margarynę, sól , resztę wody i rozczyn. Do kiedy ciasto nie zrobi się zbyt gęste, robię to mikserem. Oczywiście jeśli ciasto jest za gęste to daję więcej wody a jeśli zbyt luźne to dosypuję więcej mąki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zabecka 08 grudnia 2010 Wyglądają bardzo zachęcająco!!! Mam tylko jedno pytanie: ile rogalików wychodzi z podanej ilości składników?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 08 grudnia 2010 mozesz napisac jak dokladnie zrobic rozczyn - czyzby 3dag drozdzy rozpuscic az w 1,5 szkl wody? i az 6,5 szkl. maki? napisz dokladnie prosze kiedy co dodawac
z gory dziekuje

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń