Do góry

Śniadania Przepis na:

Rogaliki Śniadaniowe na Maślance.

Rogaliki Śniadaniowe na Maślance.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 654

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 213

Swojskie,domowe pieczywo jest najlepsze:-)

Składniki

  • 10szt.
  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant-paczuszka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml maślanki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko L
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • sezam lub mak do posypania rogali
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,wsypać suche drożdże,cukier i sól,wymieszać.
    Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem,wlać do suchych składników i wyrobić,elastyczne ciasto,przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia lub podwojenia objętości, na ok.1 godz.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąkę,krótko wyrobić i podzielić na 2 kule,każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok.4 mm i podzielić na 5 trójkątów,każdy trójkąt rolować zaczynając od brzegu okręgu,końcówki podwijać pod spód rogali,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić na pół godz.do napuszenia.
    Napuszone rogale posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem,wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec przez ok.15 min.do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń