Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki wiśniowe

Rogaliki wiśniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 24500

kuszące smakiem rogaliczki...w sam raz do porannego ciepłego kakałka:) przepis zaczerpnięty z programu Joanny Brodzik:)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 25 dag ( lub więcej jeśli twaróg jest wilgotny)
  • cukier puder, 1 szklanka
  • margaryna, 25 dag
  • twaróg półtłusty, 25 dag
  • jajko, 1 sztuka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżki
  • przyprawa do kawy i deserów, odrobina
  • wiśnie drylowane (moga być też mrożone), 1 szklanka
  • Lukier:
  • sok wiśniowy, 5 łyżek
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, 0,5 szklanki cukru pudru, twarogiem, margaryną, jajkiem oraz odrobiną przyprawy do kawy i deserów. Zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na conajmniej 30 minut.

  2. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i wałkujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy z ciasta kwadraty, na środku każdego kwadrata układamy lekko opruszone w mące wiśnie i zawijamy rogaliki, lepiąc delikatnie po bokach. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy rogaliki.

  3. Przygotowujemy lukier mieszając pozostałe 0,5 szklanki cukru pudru z sokiem z wiśni i polewamy ostudzone rogaliki. Pozostawiamy by ostygły, poczym objadamy sie dowoli:)

  4. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń