Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z farszem szpinakowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać masło, szczyptę soli i mąką połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto starannie wyrobić, by było miękkie i elastyczne.
Szpinak przełożyć na sitko, dobrze odcisnąć. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Szpinak lekko przestudzić, wkruszyć ser feta, wymieszać. Farsz odstawić.
Rozwałkować ciasto i wycinać z niego trójkąty. Na każdy nakładać farsz, zwijać, formując rogaliki. Brzegi i wierzch posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 25 minut.Źródło: Twoje Imperium