Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z marcepanem

Rogaliki z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 378

Dodano:

Odsłon: 1866

Rogaliki drożdżowe z musem z dyni i masą marcepanową mają piękny kolor i pyszne nadzienie. Marcepan dodaje niepowtarzalnego smaku.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • drożdże świeże 2 dag
  • puree z dyni 150 ml
  • mleko ciepłe 100 ml
  • masło 10 dag
  • jajko 1 szt
  • żółtko jaja 1 szt
  • cukier 10 dag
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Pozostałe produkty
  • masa marcepanowa 30 dag
  • kakao 1 łyżka
  • jajko do smarowania
  • migdały siekane
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło i ostudzić.
    Do wyrośniętego rozczynu dodać pure z dyni, jajko, żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól.

  2. Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Do gotowej masy marcepanowej dodać 1 łyżkę wody i łyżkę kakao, wymieszać.

  4. Uformować 2 kulki, ułożyć na między 2 kawałkami folii spożywczej, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Z jednego krążka marcepanu wychodzi 12 trójkątów.

  5. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować 2 krążki o średnicy 30-35 cm. Każdy pokroić na 12 trójkątów. Od szerszej strony ciasta ułożyć trójkąt marcepana.

  6. Zwijać rogaliki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

  7. Następnie posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

  8. Piecz na złoty kolor około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń