Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 549

Dodano:

Odsłon: 5003

Kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 220 g kremowego serka
  • 1 zółtko
  • Cukier puder
  • Wiórki kokosowe
  • Sól
  • 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż puszczą sok

  2. W misce ubijamy masło i kremowy serek. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  3. Gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez około 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut.

  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i na blacie rozwałkowujemy jedną część na duże cienkie koło. Następnie rozprowadzamy cienką warstwę marmolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.

  5. Przenosimy przygotowane rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń