Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rogaliki z nadzieniem"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 223
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34677
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Do miski wsyp cukier, dodaj 2 łyżki śmietany i drożdże. Wymieszaj. Dodaj mąkę, posiekaną margarynę i resztę śmietany. Delikatnie wymieszaj . a następnie zagnieć je na gładką, jednolitą masę.
Gdy ciasto będzie zbyt „klejące”, podsyp je dodatkowo mąką.
Zagnieć je w rulon i podziel na 6 równych kawałków.
Kawałki ciasta rozwałkuj na placki o średnicy około 26 cm. Następnie wytnij z nich po 8 trójkątów.
Na każdym z nich (przy szerokiej podstawie trójkąta) nakładaj dowolne nadzienie albo z masy orzechowej, powideł malinowych, albo z marmolady różanej. Wystarczy 1-2 łyżeczki.
Zroluj ciasto dość ciasno, zaczynając od szerokiej podstawy do ostrego wierz- chołka trójkąta. Uformuj kształt rogalika.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wstaw blachę z rogalikami.
Piecz je przez 12 minut.
10. Przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień