Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki z nutą róży"
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22738
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13171
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 133
Smak wiosny!
Odsłon: 411
Szybkie i proste ciasto do kawki
Odsłon: 22738
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 366
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13171
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 133
Smak wiosny!
Odsłon: 411
Składniki
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,30 zł
Marmoladę mieszamy z konfiturą z płatków róży lub z różą ucieraną z cukrem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki. Zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy 60 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 3–4 mm. Kroimy w pasy, które dzielimy na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i rolujemy ku górze, nadając mu kształt rogalika.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Wartość odżywcza 100 g 347 kcal Białko 6,8 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia