Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z rabarbarem

Rogaliki z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 83

Dziś z Filipem byliśmy w gościnie u Ani i Oskarka ( Damiana niestety pomijam bo odsypiał nockę ???? ) Oskar i mój Filip to najlepsi przyjaciele . Uwielbiają się. Filip gdy tylko wstanie do przedszkola , pyta się: „Mamo, a będzie dzisiaj Oskar ?” ???? A , ja Anię uwielbiam – bardzo dobrze czuje się w jej towarzystwie więc trzeba było upiec coś słodkiego. Padło na rogaliki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej z rabarbarem – w końcu mamy jego sezon. Rogaliczki są mięciutkie i przepyszne – idealne do kawki przy plotach i ploteczkach

Składniki

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 40g drożdży
  • 1/2szkl. cukru
  • Wypełnienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Rabarbar kroimy w drobną kostkę i całość posypujemy cukrem i mieszamy

    2. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkładamy na 2 godzinę do lodówki – możemy na dłużej. Nawet na całą noc

    3. Ciasto kroimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 16 części.

  2. 4. Na szerszą część trójkąta ułóż rabarbar z cukrem. zwijamy w rogaliczka. Od szerszej części do węższej .

    5. Rogaliki smarujemy masłem i posypujemy małą ilością cukru.

    6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie i pieczemy około 25-30 min w 180 stopniach (góra-dół)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń