Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z topionego ciasta drożdżowego

Rogaliki z topionego ciasta drożdżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 4606

Łatwe, zawsze się udają i szybko znikają :) najlepsze są w dniu pieczenia

Składniki

  • 10 dag drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 1 i 1/2 cukru waniliowego
  • 4 całe jajka
  • cukier puder
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z 6 łyżkami cukru i szklanką kwaśnej śmietany na gładką masę. Oczywiście wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową, lepiej więc wyjąć je z lodówki kilka godzin przed planowanym pieczeniem.

  2. Przesiać 1kg mąki, wybić do niej jajka, dodać kostkę margaryny i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając drożdże ze śmietaną. Wyrobione ciasto zawijamy w dwie reklamówki jednorazówki i wkładamy do dużego wypełnionego letnią wodą garnka. Ciasto jest gotowe gdy odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię wody.

  3. Odwijamy ciasto z folii i wyrabiamy ponownie podsypując mąką. Następnie odcinamy po porcji, którą rozwałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na osiem części, kładziemy na nie marmoladę i zwijamy na kształt rogalika. Ja zazwyczaj używam marmolady różanej z Biedronki. Rogaliki pieczemy w piekarniku około 8-10 minut. Układajmy je w pewnych odległościach, bo jeszcze wyrosną. Temperatura pieczenia ok. 180 stopni.

  4. Gotowe rogaliki możemy polukrować. W tym celu do cukru pudru dodajemy nieco wody, sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej. Lukier musi być gęsty, inaczej będzie spadał z rogalików. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń