Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki ze szpinakiem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 218
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 134
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 133
Polecam.
Odsłon: 218
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 134
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, lekko ostudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, szczyptę soli i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób ciasto.
Szpinak rozmroź i odsącz. Na 2 łyżkach masła zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chwilę smaż. Szpinak lekko przestudź i wymieszaj z fetą.
Przygotowane ciasto rozwałkuj i powycinaj trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż po łyżce farszu. Posmaruj brzegi trójkątów jednym żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami wody i zwiń rogaliki.
Przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem, posmaruj wierzch rogalików żółtkiem i posyp ziarnem sezamowym.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez ok. 25 minut.
Czas przygotowania: 90 minut 55 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień