Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki ziemniaczane z marmoladą śliwkową

Rogaliki ziemniaczane z marmoladą śliwkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 2905

Dobry sposób wykorzystania ugotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu.

Składniki

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego (może być też łyżka margaryny lub masła)
  • marmolada, na nadzienie
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 - 3 mm).

  2. Podzielić na trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

  3. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewcia2011 03 czerwca 2013 Smak mojego dzieciństwa. Dodaję do ulubionych. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 czerwca 2013 Na pewno pyszne , świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków, koniecznie muszę wypróbować , pozdrawiam :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń