Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada bazyliowa z suszonymi pomidorami"
Smak wiosny!
Odsłon: 676
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 653
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Smak wiosny!
Odsłon: 676
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 653
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Składniki
Włóż do miksera listki bazylii, żółtka, mąkę, kwaśną śmietanę, połowę startego parmezanu. Połącz na gładką masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Połącz je z bazyliową masą. Wyłóż całość na blaszkę. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 12-15 minut. Wyciągnij ciasto, posyp je pozostałym parmezanem i odstaw do ostygnięcia.
Włóż ricottę i twarożek do miksera. Utrzyj na gładką masę. Rozłóż ją na bazyliowym cieście. Drobno posiekaną cebulę zeszklij, a pomidory pokrój w paski. Wymieszaj i ułóż na cieście ok. 2 cm od brzegu. Zwijaj roladę na papierze do pieczenia.
Udekoruj roladę listkami bazylii i parmezanem, gdy ostygnie.
Jak to zrobić?
Zwijanie rolady. Uda ci się to zrobić szybko i sprawnie, jeśli ciasto ułożysz na papierze do pieczenia. Dzięki niemu rolada się nie rozpadnie i zwinie w równy rulon. Zwijaj ciasto powolnymi ruchami, odklejając je od papieru.Źródło: Olivia